Frysetips og frysevettregler

Frysetips og frysevettregler

Frysetips

Fryseren er en helt naturlig måte å ta vare på maten på, og gir maten lang holdbarhet. Husk å bruke den aktivt i menyplanleggingen!

Uansett om du har en liten kafé eller driver et storkjøkken, lønner det seg å handle inn fryst mat - da kan du med enkle grep redusere matsvinnet. Les mer om fordeler med fryste grønnsaker her

Har du noe på kjøla som begynner å bli på hell? Eller overskudd fra lunsj- eller middagsservering som du vet du ikke kommer til å servere dagen etter? Frys det ned! Da forlenger du holdbarheten og kan benytte det i retter ved en senere anledning.

Husk å fryse det ned i tett emballasje og merk det du fryser ned med innhold og dato. Ha system på det du har i fryseren, så er det enklere å ta det med i planleggingen.

PS: Husk at mat som er raskt fryst ned med avansert fryseteknologi, slik som Findus sine produkter, har bedre holdbarhet i fryseren enn mat du selv fryser ned.

Frysevettregler infografikk

Kan det fryses?

SUPPE

Supper og gryteretter

Kjøl ned restene i romtemperatur først, så du ikke varmer opp kjølen og påvirke all den andre maten du har der. Når maten har kjølt seg ned er det lurt å avkjøle minimum én time i kjøleskapet før du legger det i fryseren. Før evt. oppvarmin - pass på å sjekke om beholderen du har fryst ned restene i tåler dette. Restene kan tines i kjølen, eller varmes opp på lav varme i litt melk eller vann. Restene er også en perfekt basis for en ny suppe, gryterett eller paier.
OST

Ost - både brunost og gulost

Rester og skalker av brunost kan fryses ned direkte i en tett pose. Bruk som smaksforsterker i gryter og brun saus.Gir en god sødme.  

Rester av gulost kan fryses ned direkte i en tett pose. Riv det gjerne opp først. Bruk på pizza eller tacoen, eller til Mac & Cheese, toast eller panini.
RØMME

Rømme og melk

Frys ned direkte i tett emballasje. Både rømme og melk som har vært fryst er supert å bruke i vaffelrøre, pannekaker eller sveler. 

Rømme er kjempefin å bruke i gryter eller sauser for å heve smaken og gi fylde. Pass på at rømme ikke tåler koking, og bør has i helt til slutt.