Tips og råd for å redusere matsvinn

Fokuset på matsvinn er økende, både lokalt og globalt. Det er bra! Alt for mye mat går til spille i dagens samfunn.Her har vi samlet noen tips og råd til hvordan du kan minske matsvinnet i ditt kjøkken. 
Tips og råd for å redusere matsvinn

Fokuset på matsvinn er økende, både lokalt og globalt. Det er bra! Alt for mye mat går til spille i dagens samfunn.Her har vi samlet noen tips og råd til hvordan du kan minske matsvinnet i ditt kjøkken. 

Råd for å unngå unødvendig matsvinn

Du kan – uten stor innsats – ta noen grep i hverdagen for å kaste mindre mat. 

  • Tenk smart – lag restemat! Lage en plan for hvordan du kan bruke eventuelle rester fra dagen før inn i rettene dine dagen etter. Husk rett oppbevaring. 
  • Innfør "Dagens resterett" på din meny! Mange har blitt mer interessert i å bidra i kampen mot matsvinn, og vil helt klart hjelpe deg! 
  • Rydd på kjøla, i fryser og tørrskap jevnlig, slik at du vet hva du har. Oppbevar maten riktig, slik at den holder seg lengst mulig.
  • Ikke server for store porsjoner. Det kan være fint både for helsa til spisegjesten og matsvinnet på ditt kjøkken å ha riktig porsjonsstørrelse på rettene. 

3 kjappe tips for å minske matsvinnet på ditt kjøkken: 

1. Tenk deg om før du kaster maten i søpla. Se, lukt og smak på den. 

2. Planlegg måltidene godt. Bruk det du trenger, frys eller kjøl ned resten. 

3. Bruk fryseren. Fryst mat kan redusere matsvinnet. 


Vil du bli med oss i kampen mot matsvinn?

Signer ditt Matsvinnløfte i dag!

Alle må bidra i kampen mot matsvinn!

Vil du lære enda mer om matsvinn, er det mange kilder å hente mer informasjon fra. Forskningsinstituttet Nofima arbeider med forskning på flere fagområder relatert til mat. Her hjemme har mange hørt om EAT, som på få år har blitt en global aktør og pådriver for bærekraftig matindustri. Bærekraftig matindustri er et av flere elementer for å redusere matsvinnet i verden.

Det foregår mye spennende forskning og innovasjon på både hvordan man kan minske matsvinn, og hva man kan bruke ikke-spiselig svinn og matavfall til. Smarte kjøleskap, en rekke apper og digitale tjenester, tiltak for å spise «stygg» mat og kjøpe "snåle" grønnsaker, nye typer emballasje, opplæring og utdannelse, god utnyttelse av kompost … listen er lang, og fokusområdene er forskjellige i ulike samfunn. Det som er viktig, er at noe gjøres!

Høres det futuristisk ut med klær og tilbehør laget av appelsiner, nektariner, mango og kaffe? Det er det faktisk ikke! Motehuset Ferragamo lanserte våren 2017 kleskolleksjonen «Orange fiber», laget av rester fra appelsinjuiceproduksjon, og i Nederland utvikler en gruppe studenter Fruit Leather. Her i Norge holder Norner på å utvikle biokomposittplast fremstilt av potetskrell som for eksempel kan brukes til emballasje.

Du som serverer mat har en gyllen mulighet til å bidra i positiv retning! Det skal så lite til for å bidra i kampen mot matsvinn.