Overfølsomhet – Matvareintoleranse

 

Matvareintoleranse

Allergi, intoleranse og overfølsomhet bruker vi i dagligtale som om de betyr det samme. I næringsinnholdstabellens fire siste kolonner samt ved hvert aktuelt produkt har vi samlet informasjon om innhold av de ingredienser som enkelte personer må unngå på grunn av allergi eller intoleranse. Nedenfor forklares begrepene:

Gluten

Hos 2 - 4 av 1.000 nordmenn forekommer sykdommen cøliaki. De som rammes får i første omgang problemer med magen etter at tarmenes slimhinne er blitt skadet av maten. Cøliaki er en intoleranse mot gluten, som er et protein som inngår i hvete, rug, bygg og havre.

Om man spiser glutenfri kost får tarmen sitt normale utseende tilbake. Hos barn tar dette 1 - 2 måneder, mens det hos voksne kan gå 6 måneder, noen ganger enda lengre, før man er symptomfri. Det opplyses alltid åpent om våre produkter inneholder hvete, rug, bygg eller havre.

Med "Inneholder gluten Ja" mener vi at det er brukt råvarer med opprinnelse fra glutenholdige kornprodukter.

Melkeprotein

Melkeprotein kan være opphav til en allergisk reaksjon. Melkeproteinallergi opptrer fremfor alt i spebarnsalderen. Barnet reagerer med brekninger og diaré, kolikk, utslett, høysnue eller pustevanskeligheter. Noen barn er ekstremt allergiske og selv små mengder kan gi kraftige reaksjoner.
Det opplyses alltid åpent om våre produkter inneholder melk eller melkeprotein.

Med "Inneholder melkeprotein Ja" mener vi at det er brukt råvarer med opprinnelse fra kumelk.

Laktose

En del personer reagerer på laktose (melkesukker) og kan oppleve ulike grader av overfølsomhet/intoleranse. Hvor mye laktose den enkelte tåler er høyst individuelt. Innholdet av laktose kan leses i næringstabellen.

Eggprotein

Allergi mot egg er en vanlig form for overfølsomhet hos barn. Allergenet finnes i hovedsak i eggehviten og kan gi kraftige reaksjoner. Barn vokser ofte i fra allergien slik at eggallergi i voksen alder er mer uvanlig.

Med "Inneholder egg Ja" mener vi at det er brukt råvarer med opprinnelse fra egg.

Soyaprotein

Hos voksne mennesker er det sjelden allergier mot soyaprotein, men soyaproteinallergi har allikevel fått stor oppmerksomhet. Mat med soyaprotein brukes ofte til barn som har melkeproteinallergi og dessverre utvikler en del da også soyaproteinallergi. Symptomene ligner også de man får ved melkeproteinallergi.

Med "Inneholder soyaprotein Ja" mener vi at det er brukt råvarer med opprinnelse fra soyabønner.

I vanlige margariner finnes soyalecitin, som kan inneholde en liten del soyaprotein. Ekstremt følsomme personer kan imidlertid reagere på dette.
Produkter som er stekt i margarin (med soyalecitin) eller der margarin (med soyalecitin) inngår, avmerkes i tabellen for ”Inneholder soyaprotein” med Ja** og en forklaring. ** Soyaprotein kun fra soyalecitin i margarinen.
Soyabønner, peanøtter og erter er beslektede, derfor kan personer som er allergiske mot peanøtter reagere mot soyaprotein og erteprotein.

Sammensetningen av ingredienser kan bli endret, les derfor alltid ingredienslisten på pakningens etikett.