Nøttestek - julemat for vegetarianere

Vegetarisk jul - her er et tips til de som vil ha en grønn jul

6 porsjoner

Nøttefarse 
200 g valnøtter
100 g mandler
100 g hasselnøtter
30 g tørket steinsopp
1 stk aubergin
1 stk squash
2 stk gulrøtter
10 stk tørkede aprikoser
200 g røde linser (ferdig kokte)
4 ss havregryn
3 ss soyasaus
4 ss ketchup (eller BBQ-saus)
2 ss currypaste

Soppfyll
150 g sjampinjong
1 stk gul løk
3 ss griljermel (brødrasp)
3 ss Persille


Butterdeig (EPD 654947)
Rosenkål (EPD 878074)

Ha steinsopp i en bolle og dekk med kaldt vann. La ligge i ca. en time. Hell av vannet og la soppen renne godt av seg.

Stek i en panne med litt olje.

Legg nøttene i en bolle og dekk med kaldt vann, la de ligge i ca. 2 timer. Hell av vannet og hakk opp nøtteblandingen i en foodprossessor til en grovmalt masse (ikke så fint at det blir som mel).

Kutt auberginer og squash i terninger og bland med 1 ss salt. La det renne av seg i et dørslag i ca 30 min. Skyll av saltet i kaldt vann. Bak grønnsakene i ovnen på 180 grader i 15 min. Ta ut av ovnen og sett til side.

Riv gulrøttene på et rivjern og finhakk aprikosene.

Nå blandes alt sammen; ha nøtter, steinsopp, aubergin, squash, gulrøtter, linser, currypaste, aprikos, soyasaus, havregyn og ketchup i en miksebolle, og bland godt sammen til en grov farse. Sett til side.

Finhakk løk og sopp. Stek i en stekepanne med litt rapsolje. Ha i brødrasp og den hakkede kruspersillen på slutten av steketiden. Sett til side og avkjøl. Nå er det klart for innpakking!

Kjevle ut to buttedeigsplater til dobbel størrelse. Legg platene slik at de overlapper hverandre til et stort rektangel. «Lim» skjøtene sammen ved å pensle med egg, smeltet margarin eller olje. Fordel soppfyllet utover butterdeigen, la det være igjen ca. 5 cm ut til kantene.

Deretter klemmes nøttefarsen sammen til en tykk "filet". Dytt halve rosenkål inn i nøttefarsen og klem den pent sammen igjen. Legg "fileten" på den ene kanten av butterdeigen med soppfyllet, og rull alt sammen. Klem endene på rullen godt sammen og pass på at nøttesteken blir tett i alle skjøter.

Den siste butterdeigsplaten brukes til å stikke ut blader, lage en flette eller lignende for pynt. Fest med egg, margarin eller olje. Pensle hele nøttesteken med det samme og stek i stekeovnen på 180 grader i ca. 40–50 minutter til den har en fin og gyllen farge.

Server Nøttesteken med tradisjonelt tilbehør til julemat som poteter, rødkål, svisker og stekte epler. Velbekomme!