Historien om Mannen som frøs fast tiden

«Det er altså derfor at den holder seg så godt», tenkte Clarence. Han sto ute i bitende vind i 40 graders kulde og kikket på at noen eskimoer trakk fisken sin opp av vannet. Han så hvordan fisken, nesten øyeblikkelig, frøs inn takket være vinden, isen og den lave temperaturen.

Clarence Birdsey

Under et måltid en uke tidligere hadde Clarence rost fisken han fikk servert, han gikk ut i fra at den var fanget samme dag. Han fikk imidlertid vite at fisken var fanget 2 måneder tidligere, og ble meget overrasket – og meget nysgjerrig. Han spurte hvordan det var mulig og ble bedt om å bli med for, med egne øyne, å se hvordan det var mulig.

Clarence forlot eskimoene full av begeistring over sin nye viten. Han visste at hans dager som eventyrer var talte. Oppfinneren i ham tok over og han var overbevist om at han kunne gjenskape den naturlige teknikken som eskimoene benyttet seg av til å fryse inn fisken, og han tenkte på alle inntrykkene som reisen hadde gitt ham. Den dypfryste fisken hadde beholdt både smak og struktur og var som natt og dag i forhold til den han hadde kjøpt på markedet i New York. Det måtte være den hurtige innfrysningen som gjorde den store forskjellen.

At mikrobiologisk vekst stopper ved innfrysning og at råvaren dermed kan holde seg lenge, visste man allerede. Forskere hadde faktisk sett tegn på at det ble eksperimentert med innfrysning av råvarer i Kina allerede for 3000 år siden. Men innfrysningen da foregikk ved høyere temperaturer enn i dag, hvilket ga en langsom innfrysning. Problemet med langsom innfrysning er at det dannes store iskrystaller som ødelegger råvarens struktur. Clarence visste derfor at han var på sporet av noe revolusjonerende.

Etter sin hjemkomst gikk Clarence straks i gang med å eksperimentere. Han testet seg frem med grønnsaker og fisk for å oppnå det samme fine resultatet som eskimoene hadde fått. Han tenkte ofte på hvilken revolusjon det ville bli når det ble mulig å spise friske grønnsaker, bær og fisk året rundt.

Resultatene ble bedre og bedre, og underveis lærte Clarence om forskjellen på råvarer og om hvor hurtig de nedbrytes. For å få de beste resultatene handler det om å fryse inn hurtig men også om å gjøre det når råvaren er best. Og for en del råvarer er dette kun mulig innenfor noen få timer. Det visste han egentlig allerede fra sin tid hos eskimoene – der gjorde forholdende det naturlig å fryse fisken med det samme, og fisk skal helst fryses straks etter at den er fanget.

I 1926 kunne Clarence, takket være sitt engasjement, troen på fremtiden og tålmodige investorer, presentere sin maskin for hurtig innfrysing. Han var i mål etter en reise, som hadde hatt sin begynnelse i 40 graders kulde. Det tok imidlertid noen år før markedet virkelig forsto hva de fikk tilbudt, men da forståelsen kom, ble det starten på suksessen for dypfryst mat!

Fortsettelsen kjenner vi – Findus fryser sine ferske råvarer etter kun få timer, og resultatet er friske, gode grønnsaker, fisk, ferdigretter, kjøtt, frukt & bær hele året rundt!
Vi kan bare takke Clarence Birdseye for hans engasjement, pågangsmot og vilje, slik at vi, også i dag, har gleden av frosne varer !

(Clarence Birdseye, født 9. desember 1886 i New York, død 7. oktober 1956 i New York)

Navnet Birdseye lever enda, nå som produktnavnet til en rekke produkter i USA.